Op bezoek bij het leertraject Professie & Verdieping

De Professie & Verdieping is één van de leertrajecten die door de samenwerkende rijksinspecties is ontwikkeld. Een leertraject ontworpen voor de meer ervaren toezichthouders, inspecteurs en controleurs. Voor zij die willen reflecteren op het werk dat zij verrichten en op de organisatie waar zij deel van uitmaken. Tijdens de bijeenkomst op 23 mei was het thema ‘de eigen professionaliteit’.

Opbouw leertraject

Aan het leertraject nemen 10 medewerkers uit diverse inspecties deel. Het leren komt met name tot stand door het onderling uitwisselen van ervaringen, inzichten en beleving. Een belangrijk deel is het reflecteren. Hierbij vormen het zoeken naar gemeenschappelijke normen en waarden, overeenkomstige ervaringen en inzichten een bron van inspiratie. De uitwisselingen worden gevoed door (eigen) casuïstiek, simulaties en door duo-inspectiebezoeken.

Bijeenkomst leertraject Professie en Verdieping

Socratisch gesprek

Tijdens de bijeenkomsten wordt gediscussieerd over onderwerpen en vraagstukken die actueel zijn. Er wordt geoefend met het zogenaamde socratische gesprek. In een socratisch gesprek zijn oordelen, opinies en standpunten niet het begin van het gesprek, maar het laatste stapje. Een socratisch gesprek is eigenlijk een gezamenlijk onderzoek. Er wordt onder meer nagegaan wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Welke handelingsruimte is er? Welke normen en waarden zijn er in het geding? Welke keuzes kunnen of moeten gemaakt worden? En hoe kunnen die gelegitimeerd worden? De uitkomst van het gesprek is een weloverwogen mening, standpunt of oordeel.

Inspectiebezoeken

Een belangrijk deel van het reflecteren op en leren over toezicht vindt in duo’s plaats. Inspecteurs en controleurs uit – met opzet – verschillende werkvelden gaan tijdens de looptijd van de Professie & Verdieping gezamenlijk op inspectiebezoek. Hierbij maken ze in levenden lijve mee op welke wijze collega’s bedrijven en instellingen inspecteren. Hoe zij onder andere met de opdrachten die zij van hun toezichtorganisatie meekrijgen omgaan. En welke normen en waarden een rol spelen in het ´spel´ tussen inspecteur en onder toezichtgestelden.