Zonnige zomerbijeenkomst Inspectieraad

Begin juli organiseerde de Inspectieraad traditiegetrouw de zomerbijeenkomst voor de eigen netwerken. Deze bijeenkomst gaat om de combinatie tussen inhoud en ontmoeting. Antropoloog Manja Bomhoff presenteerde daar het onderzoek: Inspecteurs over hun vak.

Identiteit, innovatie en samenwerking

Op de bijeenkomst aan het strand refereerde voorzitter van de Inspectieraad Jan van den Bos aan de prioriteiten van afgelopen jaar. Het jaar stond in het teken van technologie en toekomst. De IR heeft voor het komend jaar prioriteiten benoemd: identiteit, innovatie en samenwerking. Daarna keek Gertjan Bos kort terug op de resultaten van het leertraject Startende Inspecteur. De eerste groep heeft het traject afgerond en inmiddels zijn ruim 60 collega’s van alle rijksinspecties bezig aan het intensief leertraject waarbij theorie en praktijk van het vak in de eigen én andere inspecties centraal staan.

Zomerbijeenkomst

Inspecteurs over hun vak

Antropoloog Manja Bomhoff liet daarna de achtergrond en resultaten van haar onderzoek zien. Zij heeft in opdracht van Bureau Inspectieraad kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder een groep inspecteurs van diverse inspecties. Manja: “Als antropoloog heb ik aandacht voor waarden; wat vinden mensen belangrijk? Daarnaast kijk ik naar de omgeving, de context, waarin mensen werken. De inspecteurs laten in dit onderzoek zien hoezeer zij bij hun werk, hun vak zijn betrokken. Daar hoort ook bij dat ze niet allemaal hetzelfde denken. Ze kunnen juist in hun vak groeien als de gelegenheid krijgen om in gesprek te gaan over de dilemma’s die ze in hun werk tegenkomen, en ontdekken welke verschillende opvattingen er leven.”