Aftrap nieuw innovatienetwerk

Vernieuwing in toezicht in kaart brengen en betrokken professionals offline en online aan elkaar koppelen voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Of het nu gaat om het gebruik van nieuwe technologieën en data, professionalisering of nieuwe samenwerkingen. Dat is het basisconcept van het Innovatienetwerk dat momenteel gevormd wordt. Een manier om te verbinden, ondersteunen en het uitwisselen van werkwijzen. De aftrap vindt plaats op 20 september in Utrecht.

Vernieuwing van het Nederlands toezicht

Teusjan Vlot, hoofd Bureau Inspectieraad: “We gaan op 20 september van start met het Innovatienetwerk. Dit valt tegelijk met de afronding van het leertraject Strategisch Toezicht. Deelnemers hiervan zijn de eerste leden van het netwerk.” Ook worden er deelnemers aan bestaande netwerken, zoals het netwerk Datagedreven Toezicht, uitgenodigd. Vlot: “Deelname aan het Innovatienetwerk is niet functiegebonden. Sommige professionals krijgen letterlijk de opdracht om met vernieuwing bezig te zijn. Voor het netwerk is dat niet per se noodzakelijk. Als de interesse er maar is. En, soms zijn professionals al bezig met innovatie zonder dat ze zich daarvan bewust zijn of het letterlijk zo benoemd hebben. We gaan kriskras door de organisaties heen en hopen elkaar wakker te schudden. Het doel is om een club van mensen te vormen die bezig zijn met vernieuwing van het Nederlands toezicht.” 

Online en offline community

Vlot: “Ons hoogtepunt is het Festival Innovatie van Toezicht dat één keer per jaar in het voorjaar plaatsvindt. We proberen alle betrokken organisaties en netwerken hier bij elkaar te krijgen. Je zou kunnen zeggen dat het Innovatienetwerk dan letterlijk zichtbaar is.” Na de aftrap zal het netwerk voorlopig vooral ‘offline’ samenkomen in gatherings, werkgroepen en bij kennisbijeenkomsten. Wel is het van belang dat er zo snel mogelijk een online platform beschikbaar is. Vlot: “Een soort permanente online festivalstructuur waar wij en andere professionals uit het Innovatienetwerk de zogenaamde podia vullen met thema’s. Hierbij ligt in het begin de focus op het gebruik van data en nieuwe technologieën, houdingsaspecten en nieuwe samenwerkingen. We faciliteren een infrastructuur voor iets dat ik heel belangrijk vind: het uitwisselen van kennis en ervaring.” 

Meer informatie over het innovatienetwerk

De aftrap van het Innovatienetwerk vindt plaats op donderdag 20 september in Utrecht. Benieuwd geworden? Meer informatie kunt u opvragen via info@inspectieraad.nl