Werkbezoek Inspectieraad bij Urenco

Ieder jaar gaan de leden van de Inspectieraad gezamenlijk op werkbezoek. Onlangs kregen zij, op uitnodiging van Jan van den Heuvel (ANVS), een rondleiding bij Urenco in Almelo.

Werkbezoek Urenco

Rondleiding door een high tech fabriek

Na een bezoek aan onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Brussel was dit jaar Urenco aan de beurt. Deze high tech fabriek staat onder toezicht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ANVS hoort sinds de oprichting in 2015 bij de Inspectieraad. Bestuursvoorzitter Jan van den Heuvel nodigde zijn collega’s van de Inspectieraad uit voor dit werkbezoek. Samen met managing director Ad Louter ontving hij hen voor een rondleiding door de organisatie.

Isotopen en lichtverrijkt uranium

Urenco produceert verrijkt uranium door middel van ultracentrifugetechniek. Met hun product maken kerncentrales CO2 vrije elektriciteit. Ook dragen de stabiele isotopen onder andere bij aan de behandeling van kanker. Wereldwijd zijn er vier vestigingen. In Almelo richten de organisatie zich vooral op isotopen en lichtverrijkt uranium.