‘Aandacht voor wat werkt’: de tussenstand in de vorm van een krant

Een actieonderzoek met en over inspecteurs, dat is het lopende project ‘Aandacht voor wat werkt’ dat onderzoeksbureau het Inzichtenlab uitvoert in opdracht van Bureau Inspectieraad. De eerste tussenresultaten staan beschreven in een krantje. Dit zou oorspronkelijk op het Toezichtfestival worden uitgedeeld, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. Wel is de krant digitaal beschikbaar.

Onderzoek het zelf

In 'Aandacht voor wat werkt' gaan inspecteurs bovenal zélf als onderzoekers aan de slag. Dat doen ze aan de hand van vragen die bij henzelf leven over hun werk en de effecten van toezicht. Zoals de vraag: hoe kunnen we goede voorbeelden van impact beter verzilveren? Maar het onderzoeksproject beschouwt reflectie niet alleen als vórm van onderzoek maar ook als ónderwerp van onderzoek. Wat gebeurt er als je professionals op deze manier laat reflecteren op hun vak? Komen er dingen naar boven die anders onzichtbaar waren gebleven? Komt er verdieping in begrippen als uniformiteit, kwaliteit, risico’s en impact en zo ja: welke? En nog een niveau abstracter: wat zeggen zulke inzichten over de huidige en/of gewenste manieren van aansturing en verantwoording en hoe kunnen we daarin nieuwe wegen verkennen?

Perspectief van inspecteurs

Dr. Manja Bomhoff van Het Inzichtenlab: “Wanneer je begint vanuit het perspectief van inspecteurs, zie je andere dingen dan wanneer een onderzoeks- of verantwoordingsvraag het startpunt van onderzoek bepaalt. Het meetbare en het grootschalige krijgt vaak meer aandacht dan het merkbare of het alledaagse. In dit project gaan we op zoek naar de balans. We kijken naar wat er zit tussen evidence enerzijds en ervaring en intuïtie anderzijds.”

Het digitale krantje is via deze link te lezen op de site van Het Inzichtenlab.

Het actieonderzoek is een vervolg op het eerdere onderzoekproject ‘Inspecteurs over hun vak’, dat in 2017 al resulteerde in een boekje met de gelijknamige titel en maakt onderdeel uit van de professionaliseringsagenda van Bureau Inspectieraad