Schrijf je nu in voor het congres Handhaving en Gedrag

Op dinsdag 28 september vindt van 10:00 tot 14:30 uur het landelijke congres van het programma Handhaving en Gedrag plaats, georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het congres is dé plek waar inspecteurs, handhavers, beleidsmedewerkers en wetenschappers elkaar ontmoeten. Waar de laatste gedragswetenschappelijke inzichten en de thema’s van morgen gedeeld worden. Kom jij ook?

banner van het congres met de tekst Handhaving en Gedrag

Programma

Presentator Matthijs Wind leidt het online congres als dagvoorzitter. Tijdens verschillende rondetafel sessies gaat hij met CCV-directeur Patrick van den Brink in gesprek met de wetenschappers die de afgelopen twee jaar in opdracht van het programma Handhaving en Gedrag onderzoek hebben uitgevoerd. De wetenschappers lichten hun resultaten toe en maken daarbij de vertaalslag naar de praktijk.

Universitair docent privaatrecht en postdoctoraal onderzoeker Catalina Goanta vertelt de deelnemers vervolgens als keynote spreker alles over de opkomst van influencer marketing. Vanwege hun sterke invloed en vele volgers zetten bedrijven en overheden influencers in om reclameboodschappen in foto’s en video’s te voegen. Dit gaat echter gepaard met zorgen over regelovertreding. Hoe dienen toezicht en handhaving zich te verhouden tot dit nieuwe fenomeen? Catalina doet er onderzoek naar en inspireert de deelnemers graag!

Het programma Handhaving en Gedrag staat niet stil. De afgelopen maanden zijn er drie nieuwe onderzoeken opgestart. De betrokken wetenschappers vertellen in verschillende break-out sessies meer over de handhavingsvraagstukken die zij onderzoeken. Deelnemers worden van harte uitgenodigd actief over het onderzoek mee te denken en input te leveren. Omdat de break-out sessies tegelijkertijd plaatsvinden, nemen deelnemers deel aan één break-out sessie.

Aan het einde van het congres hebben deelnemers de mogelijkheid om in kleine groepen digitaal na te praten en te netwerken.

Programma in het kort

 • 10:00 – 10:20 Start congres met live muziek en opening door dagvoorzitter
 • 10:20 – 11:10 Rondetafelgesprekken over afgerond onderzoek:
  • Hoe beoordelen toezichthouders bestuurlijk vermogen in de semi-publieke sector? (Meike Bokhorst)
  • Zijn sancties voor uitkeringsgerechtigden een bruikbaar instrument voor gedragsverandering? (Timo Verlaat & Erik Bijleveld)
  • Alarmbellen in ons brein: de invloed van sociale norm compliance op cognitieve error-detectie (Félice van Nunspeet)
 • 11:10 – 11:45 Keynote sessie ‘Toezicht op influencer marketing‘ door universitair docent privaatrecht en postdoctoraal onderzoeker Catalina Goanta
 • 11:45 – 12:00 Koffiepauze met live muziek
 • 12:00 – 12:30 Rondetafelgesprekken over afgerond onderzoek:
  • Toezicht, regelovertreding en handhaving in aanloop naar ongevallen bij BRZO-bedrijven (Ellen Wiering)
  • Vergroot transparantie vertrouwen in het toezicht? (Stephan Grimmelikhuijsen)
 • 12:30 – 12:50 Lunch-/koffiepauze met live muziek
 • 12:50 – 13:30 Break-out sessies waarin je actief mee kunt denken over de volgende lopende onderzoeken:
  • Handhaving vanuit neurocognitief perspectief (Josi Driessen)
  • De rol van het recht in de verduurzaming van de logistieke sector (Ingrid Koning)
  • Milieucriminelen in Nederland (Victor van der Geest & Joost van Onna)
 • 13:30 – 14:30 Netwerken met vakgenoten

Schrijf je in

Wil je hét congres waar wetenschap en praktijk met elkaar verbonden worden niet missen? Schrijf je dan nu in. Het congres vindt plaats via de Networkapp. Via dit platform kun je ook direct aangeven welke break-out sessie je wilt volgen. Doe dit meteen, want vol = vol!