Nieuwste editie leerboek Toezicht feestelijk overhandigd

Het vak van toezichthouders ontwikkelt zich steeds verder, en dus was het tijd voor een herziene uitgave van het boek Toezicht uit 2015. Woensdag 26 april kreeg Alida Oppers, voorzitter van de Inspectieraad, de tweede editie met de titel Toezicht; Beschouwingen over inspecties en autoriteiten overhandigd door Erwin Muller, een van de eindredacteuren van het boek.

Hedendaagse context

De eerste editie was vooral beschrijvend, met de nadruk op proces en organisatie van toezicht. De nieuwe uitgave plaatst toezicht vooral in een hedendaagse context en bevat verdiepende inzichten en overwegingen. Het geeft een compleet overzicht van de belangrijkste aspecten van toezicht. En dankzij de vele praktijkvoorbeelden is het een toegankelijk leerboek dat de lezer in tien hoofdstukken laat kennis maken met toezicht. Daarbij komen uiteenlopende kenmerken en invalshoeken aan bod, zoals interventies, innovatie en de bestuurlijke en juridische kant.

Volwassenheid

Dit past bij het steeds meer volwassen worden van toezicht dat inmiddels een volwaardige functie is van openbaar bestuur. Het is ook uitgegroeid tot een zelfstandig studieonderwerp. Niet alleen voor toezichthouders, maar bijvoorbeeld ook voor beleids- en bestuurskundigen, bedrijfskundigen, organisatiepsychologen en sociaalpsychologen. Alida Oppers gaf aan heel blij te zijn met al die academische belangstelling.

Redactie

Heinrich Winter en Femke de Vries vormen samen met Erwin Muller de eindredactie van het boek waar diverse auteurs hoofdstukken voor aanleverden. Zo schreef Ko de Ridder het historische hoofdstuk waarin hij laat zien hoe het fenomeen toezicht zich heeft ontwikkeld sinds de Franse tijd. De overhandiging vond plaats tijdens een feestelijke debatlunch van de eindredactie, auteurs en een aantal inspecteurs-generaal op de Haagse vestiging van Universiteit Leiden.

Leerboek

Deze tweede editie wordt inmiddels gebruikt als leerboek in de Leertrajecten Startende Inspecteurs van de Academie voor Toezicht. Medewerkers van Bureau Inspectieraad waren mede om die reden nauw betrokken bij de totstandkoming.

Bestellen

Het boek kost € 45,- en is via deze link online te bestellen bij uitgeverij WoltersKluwe.

Cover van de tweede editie van het leerboek Toezicht