Toezichtfestival 2023 scoort rapportcijfer 8+

Bezoekers zijn dik tevreden over het Toezichtfestival. Dat blijkt, met een overall score van ruim een acht, uit de evaluatieformulieren die zijn ingestuurd. We zetten de meest herkenbare opmerkingen op een rijtje.

Niet alleen de Inspectieraad, die als opdrachtgever van het festival eerder deze maand terugblikte tijdens hun maandelijkse bijeenkomst, geeft een applaus voor de organisatie van het Toezichtfestival. Ook uit de 124 ingezonden evaluaties komt een positief beeld naar voren. Natuurlijk worden ook zaken aangestipt die altijd weer beter kunnen. Een greep uit de reacties.

Plenair

Het plenaire gedeelte, waarbij in een huiskamersetting vier IG’s met elkaar in gesprek gingen, maakte de tongen los bij het invullen van de evaluaties. Het cijfer van 7,4 wijkt iets af naar beneden, voornamelijk omdat bezoekers de interactie met het publiek misten. Die kwam pas laat op gang. ‘Niet helemaal duidelijk wat het beoogde doel van het gesprek was’. Maar ook ‘Mooi dat leidinggevenden van de inspecties zelf op het podium stonden, zowel als dagvoorzitter als om zich uit te spreken.’

Mooi dat leidinggevenden van de inspecties zelf op het podium stonden, zowel als dagvoorzitter als om zich uit te spreken.’

Deelsessies

De deelsessies scoren samen, met z’n negenendertigen, een dikke acht. ‘Rijk aanbod aan workshops waarbij het vaak een verrassing was wat het onderwerp was - mysterieuze titels.’ ‘Leuk om te zien waarmee collega's bezig zijn.’ Een bezoeker wordt uitgenodigd in eigen kring een lans te gaan breken voor het Toezichtfestival want ‘er was geen enkele aandacht voor het gemeentelijk toezicht.’ Bijna een kwart van de respondenten wil volgend jaar inhoudelijk gaan bijdragen.

Leuk om te zien waarmee collega's bezig zijn.’

Locatie Gooiland theater

De locatie, theater Gooiland, heeft een score van 7,8. De bereikbaarheid met OV wordt erg gewaardeerd, de temperatuur in de grote zaal wat minder en die in het bovenste zaaltje niet. ‘Temperatuur verschilde behoorlijk, van vrieskist tot tropisch zwemparadijs’. Maar de catering beviel de respondenten erg goed. ‘Koeken waren fantastisch, personeel heel vriendelijk.’

Informatievoorziening

De informatievoorziening voorafgaand aan het festival krijgt ook een ruime acht. Veel waardering, verbazing bijna, dat de app zo goed functioneerde. Alleen het blokkenschema kan nog iets duidelijker worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld op de website en geprint op locatie.

Wel is het hoge aantal ‘no shows’ (79 bezoekers zijn zonder bericht weggebleven) een punt van aandacht en ook een bron van ergernis.

Editie 2024

Het Bureau Inspectieraad, dat het festival namens de Inspectieraad organiseerde, gaat later dit jaar weer nadenken over een nieuw festival in 2024. Dat is immers alvast een uitkomst: het festival 2023 was zo’n succes (getuige bijvoorbeeld ook het bezoekersaantal en de vele inzendingen voor deelsessies) dat er een editie 2024 komt. Het festival voorziet duidelijk in een behoefte bij al die professionals in het toezicht.
Wel is het hoge aantal ‘no shows’ (79 bezoekers zijn zonder bericht weggebleven) een punt van aandacht en ook een bron van ergernis. Het is zuur voor de mensen op de wachtlijst en de organisatie maakt wel kosten voor bijvoorbeeld catering.


Uit de evaluaties kwamen al genoeg tips voor een nieuw thema volgend jaar. Een laatste citaat uit een ingezonden evaluatie: ‘Ik vond het een zeer geslaagde dag. Tot volgend jaar!’

Podiumgesprek tussen Bart Snels, Mark Bressers, Hans Faber en Annemiek van Bolhuis
Beeld: ©Paul Voorham