‘DiTeCT’ wint Innovatieprijs Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2024

Het project ‘DiTeCT’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is vandaag uitgeroepen tot winnaar van dé Innovatieprijs van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2024. Dit gebeurde op het jaarlijkse Toezichtfestival van de Inspectieraad. Het project 'Slim dronedata delen'van de Neerlandse Voedsel- en Warenautoriteit sleept de titel ‘Festivalfavoriet’ in de wacht.

DiTeCT’ staat voor Digitaal Toezicht met exponentieel effeCT. Met dit project reduceert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de kans op onveilige medicatie bij patiënten. “Het is bij uitstek een innovatief, slim en veelbelovend project”, aldus de vakjury. “De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd analyseert beschikbare data op een slimme manier en stelt de inzichten ter beschikking aan het veld. Daardoor stimuleert de inspectie de zorgverlener om aan de slag te gaan, het eigen werk te evalueren en zo nodig aan te passen. De inspectie neemt verantwoordelijkheid door de kennis die zij zelf uit data verkrijgt beschikbaar te stellen en verbetert zo op een slimme manier de situatie voor de ‘eindgebruiker’ van het toezicht, namelijk de patiënt zelf. Toezicht gaat wat dat betreft grenzen over. Naast het verbeteren van de gezondheid van de mens, wordt overbodig (en mogelijk risicovol) gebruik van medicijnen/zorg tegengegaan.”

De vakjury vindt het een mooi initiatief om de ondertoezichtstaande zorgverleners te informeren, waardoor zij sneller maatregelen kunnen treffen om risico’s te voorkomen. De jury verwacht dat een soortgelijke methode ook kan werken voor andere toezichthouders die over grote hoeveelheden data beschikken. De verspreiding van de informatie werkt preventief, is relatief goedkoop en levert geen toezichtbelasting bij de ondertoezichtstaande op.”

Projectleider DiTeCT Wilfred Mijnheer van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd neemt samen met zijn zoon de juryprijs in ontvangst van juryvoorzitter Mark Bressers: een bronzen beeld van Corry Ammerlaan en een cheque van € 1000,- om de winst te vieren met de projectleden.
Beeld: Paul Voorham

Blije projecteider

Juryvoorzitter en directeur-bestuurder van de Nederlandse Emissieautoriteit Mark Bressers overhandigde de projectleider van ‘DiTeCT’ een bronzen beeld van kunstenaar Corry Ammerlaan en een cheque met een geldbedrag om de overwinning met de projectleden te vieren.

De trotse projectleider en coördinerend specialistisch senior inspecteur Wilfred Mijnheer stond samen met zijn 13-jarige zoon op het podium: "Ik ben sprakeloos. Mijn zoon heeft me ontzettend veel geholpen met de benodigde wiskunde en coderingen. Daardoor kon ik 2000 rapporten maken. En natuurlijk ook dank aan mijn afdeling ELZO."

Project 'Slim dronedata delen' Festivalfavoriet

Nieuw dit jaar was de ‘Festivalfavoriet’. De vakjury nomineerde vijf projecten. Deelnemers aan het Toezichtfestival kregen de mogelijkheid om ter plekke op een van de vijf genomineerde projecten te stemmen. Dit werd massaal gedaan. Het publiek wees 'Slim dronedata delen' van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  als favoriet van het festival aan. De projectleider Rob Broekman ontving ter herinnering aan deze prestatie een bronzen beeld. 'Superleuk! Soms is het gewoon een kwestie van doen en bouwen."

Rob Broekman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit neemt de prijs als Festivalfavoriet in ontvangst: een verbronsd beeldje van 'Art for more'
Beeld: Paul Voorham

De Verkiezingen Handhaving en Toezicht

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Inspectieraad en beroepsvereniging VIDE organiseren iedere twee jaar de Verkiezingen Handhaving en Toezicht om innovatie in het vak van toezicht en handhaving te stimuleren. Innovatieve projecten konden tot 1 februari aangemeld worden. Dit jaar ontving de organisatie van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht 23 aanmeldingen. De vakjury nomineerde vijf projecten voor de Innovatieprijs en Festivalfavoriet: