Onafhankelijk toezicht centraal in bundel Montesquieu-instituut

Woensdagnamiddag 16 juni lanceert het Montesquieu-instituut zijn nieuwste bundel ‘Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat.’ Hierin belichten wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken de onafhankelijkheid van toezicht. De lancering in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort is te volgen via een livestream. Als opwarmertje deelde Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos eerder deze week zijn visie op die onafhankelijkheid in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het instituut. 

Centrale vragen

In de bundel komen vragen aan de orde als: Welke doelstellingen dient onafhankelijk publiek toezicht en hoe is dit georganiseerd in Nederland? Hoe onafhankelijk is dit toezicht, of hoe onafhankelijk zou dit moeten zijn? En voldoet publiek toezicht nog steeds aan de politiek-bestuurlijke realiteit van nu?

Programma

Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos  zal de bundel in ontvangst nemen en een eerste reactie geven. Aansluitend volgt een kort programma waaraan onder andere de inspecteurs-generaal Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) en Henk Korvinus (Inspectie Justitie en Veiligheid) een bijdrage leveren. 

Aanmelden

Het event is tussen 16.30 en 18.00 te volgen via een livestream. Voor meer informatie en gratis aanmelden zie de site van het Montesquieu-insituut.

Pittig opwarmertje

In de aanloop naar de lancering deelde Jan van den Bos zijn visie op de rol van toezicht in het publiek vertrouwen in de overheid en het belang van onbetwiste onafhankelijkheid van de inspecties. Dit artikel ‘Belangrijk dat iemand oplet…” verscheen eerder deze week in de De Hofvijver, de maandelijkse nieuwsbrief  van het Montesquieu-instituut. 

Foto van de voorgevel van Perscentrum Nieuwspoort