Stageproject succesvol afgerond

In oktober 2023 liepen 82 professionals van rijksinspecties en markttoezichthouders stage bij elkaar. Alle rijksinspecties deden mee aan dit programma StageWissel. Dat deden ze om meer inzicht te krijgen in elkaars manier van werken. Een lange stage? Nee, effectief loop je tijdens het programma één dag stage bij elkaar. Graag nemen we je mee hoe zo’n stage precies werkt en welke inzichten de deelnemers hebben opgedaan. 

Senior adviseur van Bureau Inspectieraad Sanne Slegtenhorst speelde al langer met het idee om de afstand tussen de medewerkers van de verschillende inspecties te verkleinen: ‘Ik was er gelijk van overtuigd dat een korte stage je inzicht geeft in de werkwijze van jouw collega’s. Bovendien bouw je een mooi netwerk op en is het ook gewoon goed om zo nu en dan eens je licht bij een collega van een andere inspectie op te steken.’ In oktober 2023 was het zover.

Hoe worden thema’s als hybride werken, finance, HRM en krapte op de arbeidsmarkt op mijn stageplek aangevlogen?

Plek zoeken, startbijeenkomst en op stage!

Alle rijksinspecties deden mee. Wanneer je je had aangemeld voor het programma had je dus genoeg te kiezen. Iedere deelnemer mocht vijf voorkeuren opgeven. Op 5 oktober 2023 was de aftrap. Even voor die meeting hadden deelnemers hun stageplek te horen gekregen. Tijdens een online startbijeenkomst maakten de deelnemers kennis met elkaar, deelden zij hun verwachtingen over de stage en kregen zij tips om de stage goed te laten verlopen. Alexandra de Vries, hoofd bedrijfsvoering van de Kansspelautoriteit ging op uitwisseling bij Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) en had zich goed voorbereid: ’Ik ben heel benieuwd hoe thema’s als hybride werken, finance, HRM, krapte op de arbeidsmarkt en leren en ontwikkelen op mijn stageplek worden aangevlogen.’ De week erop was het zover: de stages konden beginnen!

Heel interessant voor mijn werk bij de IBTD, omdat de brigade contact heeft met bedrijven waaraan de Douane vergunningen verleent.

Stageplek en stagebuddy

Wanneer je meedoet aan InspectieWissel ga je op stage, maar je faciliteert zelf ook een stage voor een andere deelnemer. Zo leer je van je stage-ervaring, maar bezorg je iemand anders ook een uniek inkijkje in jouw organisatie. 
Cor Sandburg, senior inspecteur bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liep stage bij Autoriteit Financiële Markten (AFM): ‘Ik ben er erg hartelijk ontvangen. Ik sprak met mensen van verschillende afdelingen, bijvoorbeeld een afdeling die zich bezighoudt met handel in voorkennis op de beurs en marktmanipulatie.’ 
Hannie Wolters, senior onderzoeker van Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) liep stage bij de Marechaussee. Haar eigen werk en die stageplek hadden een directe link met elkaar en dat maakte veel duidelijk: ‘Ik heb veel geleerd van het inspectiebezoek. Heel interessant voor mijn werk bij de IBTD, vooral omdat de brigade contact heeft met bedrijven waaraan de Douane vergunningen verleent. Zo leerde ik onder meer over de wijze waarop risico’s per bedrijf worden geïnventariseerd en gewogen.’

Ik leerde creatief te zijn in toezichtinterventies. Er is meer mogelijk dan wettelijk geregeld.

Slotbijeenkomst en vervolg

Op 10 november kwamen de deelnemers samen en rondden Inspectiewissel af. Op de vraag of ze InspectieWissel aan hun collega’s zouden aanbevelen, zijn de deelnemers unaniem: Ja, doe vooral mee! Bianca Jungen, data-analist en adviseur team-coördinator bij de IGJ, liep stage bij Inspectie van het Onderwijs: ‘Ik heb het zeker al aanbevolen aan mijn collega's.’ Niet alleen zijn er aanbevelingen voor een eventuele volgende stageronde, ook onderling wordt er van alles afgesproken. Hannie Wolters van IBTD: ‘Zeker, dat heb ik al in gang gezet. Het is erg leerzaam voor jezelf en beide organisaties.’
Evert van Waegeningh, senior inspecteur van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) liep stage bij AFM: ‘We hebben direct besloten om op meerdere specifieke onderwerpen - over en weer - afspraken te maken. We bleken nog veel meer overlap te hebben en van elkaar te kunnen leren.’ 

InspectieWissel is een initiatief van Bureau Inspectieraad, met financiële steun van het A+O fonds Rijk, praktisch mogelijk gemaakt door het bureau Delenderwijs