Podcast serie de Toekomst van Toezicht

In deze podcasts serie 'De Toekomst van Toezicht' gaan toezichthouders onder leiding van Ruben Maes in gesprek over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat die betekenen voor de toekomst van het toezicht.

Hoe spelen rijksinspecties in op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat betekent dat voor de toekomst van toezicht? In seizoen twee van deze reeks hebben we in het bijzonder aandacht voor het actuele thema publiek vertrouwen.

Aflevering gemist? Hier vind je ze overzichtelijk bij elkaar. 

Apple Podcasts, Spotify, Souncloud of Buzzsprout?

Voor het beluisteren van de podcasts op Apple Podcasts en Soundcloud is geen account nodig. De podcasts zijn ook te vinden op Spotify, hiervoor is wel een (gratis) account nodig. (met ingang van S2021A2 worden de podcasts gehost op Buzzsprout i.p.v. Soundcloud)

De toekomst van toezicht seizoen 4
foto van de podcast opname met Ruben Maes en Wim Bargerbos

Seizoen 4 aflevering 3 - 22 dec 2022

Hoe houdt je onafhankelijk toezicht op een van oudsher gesloten bolwerk als Defensie? En hoe creëer je de openheid die bijdraagt aan vertrouwen? Deze vragen komen aan de orde in deze derde aflevering van het vierde seizoen van de podcastserie Toekomst van Toezicht. Inspecteur-Generaal Wim Bargerbos van de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) :

Wij vertellen waar het op staat en geven per rapport twee of drie concrete aanbevelingen. Onze rapporten gaan naar de Tweede Kamer en we maken ze ook zelf openbaar op onze eigen website. Die openheid is wennen voor een heleboel mensen.

Seizoen 4 Aflevering 2 - 1 dec 2022

Hoe ga je als toezichthouder om met een beladen onderwerp als nucleaire veiligheid en stralingsgevaar? En hoe zorg je voor transparantie over inspectieresultaten zonder onbedoeld onrust aan te wakkeren? Ruben Maes gaat in deze aflevering in gesprek met Annemiek van Bolhuis, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, de ANVS.

Annemiek:

We zijn de laatste tijd meer naar buiten aan het treden, want we moeten gekend worden als nucleaire waakhond om vertrouwd te kunnen worden in ons oordeel.

En dat laatste is extra belangrijk in een tijd waarin zoveel gaande is rond de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales en de denkbare gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de kerncentrales daar.

Seizoen 4 Aflevering 1 - 17 nov 2022

Hoe vergroot een nieuwe inspectie het publiek vertrouwen in de overheid? In de eerste aflevering van het vierde seizoen van De Toekomst van Toezicht bespreekt Ruben Maes deze vraag met Bart Snels, inspecteur-generaal van de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). Deze inspectie werd begin dit jaar opgericht als reactie op de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Over vijf jaar moet niet alleen de uitvoering maar ook de wetgeving zijn verbeterd. Wat gaat deze jonge inspectie betekenen? Wat maakt de IBTD tot een unieke speler in dit politiek licht ontvlambare dossier? En welke rol zou de Tweede Kamer volgens Bart moeten oppakken?

Jubileumpodcast: 15 jaar Inspectieraad - 20 okt 2022

Waarom is het belangrijk dat de inspecties samenwerken? Waarom is de Inspectieraad opgericht? En welke uitdagingen kan de Inspectieraad de komende tijd verwachten? 

De Inspectieraad bestaat 15 jaar en dat vieren we met een speciale jubileumpodcast. Samen met een paar belangrijke spelers maken we een tijdreis van het verleden naar het heden én de toekomst! Johan de Leeuw blikt als eerste voorzitter van de Inspectieraad terug op het ontstaan van de raad. Jan van den Bos bespreekt met Daniëlla Nicolaes wat de rol van voorzitter precies inhoudt. En Alida Oppers analyseert met Francine Kiewiet de Jonge – Lulofs wat de belangrijkste uitdagingen voor het inspecties zijn op dit moment. Reis mee!

De Toekomst van Toezicht seizoen 3

Seizoen 3 Aflevering 4 - 17 feb 2022

In deze podcast spreken we met Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie en Martijn Groenleer, hoogleraar bestuurskunde aan de Tilburg University.

We onderzoeken de rol, nu en in de toekomst, van de arbeidsinspectie in een arbeidsmarkt die steeds meer Europees functioneert. Wat vraagt dit van de inspecteurs? Hoe houd je bijvoorbeeld toezicht op een werkplaats met werknemers uit verschillende Europese landen met bijbehorende verschillende rechten en plichten? Of op de arbeidsomstandigheden bij de totstandkoming van producten voor de Nederlandse markt die buiten het blikveld van de Nederlandse arbeidsinspectie vallen? En wat mogen we hierbij verwachten van de gemeenschappelijkheid binnen Europa?

Seizoen 3 Aflevering 3 - 10 feb 2022

Wat is goed toezicht houden? En dien je je als goed toezichthouder overbodig te maken? In deze podcast gaan we in gesprek met Gerard Bakker, de nieuwe inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, en Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit en hoogleraar Forensische Accountancy aan de Universiteit Leiden. Het is een gesprek over wat goed toezicht houden inhoudt en hoe je als toezichthouder, met beperkte middelen, dicht op de bal blijft in een samenleving die snel verandert.

Seizoen 3 Aflevering 2 - 27 jan 2022

Hoe kan je als toezichthouder gebruik maken van de kennis en kunde in de samenleving? En bestaat er zoiets als een 'burgerinspecteur'? Beluister de antwoorden op deze en nog vele andere vragen in deze aflevering. In de podcast gaan we in gesprek met Barbara Siregar, directeur Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, en Wietse van der Werf, oprichter van Sea Rangers.

Seizoen 3 Aflevering 1 - 13 jan 2022

Welke verwachtingen heeft de burger ten opzichte van het toezicht? En hoe ga je hier als toezichthouder mee om? In de nieuwste podcast van alweer het derde seizoen gaan we in gesprek met Alida Oppers, Inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs, en Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs. Een erg boeiend gesprek, waarin goed naar voren komt wat het belang van het juist managen van verwachtingen is vanuit zowel het toezicht als de ouders en het onderwijs.

De Toekomst van Toezicht seizoen 2
foto van Ruben Maes en Jan van den Bos in de podcast studio

Seizoen 2 Aflevering 3 - 23 juni 2021

In alweer de derde aflevering, en tevens de laatste voor de zomerstop, onderzoeken Jan van den Bos (Inspecteur-Generaal bij Inspectie Leefomgeving en Transport en tevens Inspectieraadvoorzitter) en Jeroen Dijsselbloem (voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid) de vraag wat precies het belang van onafhankelijk toezicht is. En hoe realistisch dit streven eigenlijk is? Daarnaast gaan ze na hoe je hier als toezichthouder mee omgaat en voor wie je eigenlijk onafhankelijk bent.

Seizoen 2 Aflevering 2 - 9 juni 2021

Aflevering twee van het tweede seizoen staat  online. Centraal thema is dit keer ‘vertrouwen’. Kees van Nieuwamerongen (kwartiermaker van de nieuwe Inspectie Belastingen, Douane en Toeslagen), Martin van Rijn (voorzitter Aedes) en Eva Rovers (kunsthistorica en auteur) gaan hierover met elkaar in gesprek. Wat verstaan zij eigenlijk onder het begrip vertrouwen? Wat is het belang van publiek vertrouwen in de overheid? Hoe is dat andersom? En wat kan je doen om geschaad vertrouwen te herstellen?

Seizoen 2 Aflevering 1 - 26 mei 2021

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de podcastserie Toekomst van Toezicht! Centrale vraag in het gesprek: voor wie is het toezicht eigenlijk bedoeld?

In de eerste aflevering gaat Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Daan Roovers, filosofe en tot voor kort Denker des Vaderlands met elkaar in gesprek. Zij onderzoeken de vraag voor wie toezicht op de zorg eigenlijk wordt georganiseerd. Is dat de politiek, het departement, de zorginstellingen of toch de inwoners van Nederland? Moet je als toezichthouder uitgaan van gezond wantrouwen of is juist vertrouwen in de zorgprofessional een vruchtbaarder uitgangspunt? En wat is de waarde van ‘sorry zeggen’ als je een verkeerde inschatting hebt gemaakt?

De Toekomst van Toezicht seizoen 1

Seizoen 1 Aflevering 5 - 14 december 2020

In deze aflevering spreekt Mark Bressers, directeur-bestuurder bij de Nederlandse Emissieautoriteit met de Martijn Broekhof, Hoofd Klimaat, Energie, Innovatie & Duurzaamheid bij de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie over de verhouding tussen de toezichthouder en de bedrijven waarop toezicht wordt gehouden: hoe kan je door toezicht innovatie bevorderen?

Seizoen 1 Aflevering 4 - 12 november 2020

Op 3 november vond het jaarlijkse Toezichtsfestival plaats in de vorm van een online uitzending vanuit de Fabrique in Maarssen. Tijdens deze middag spraken we met Marleen Stikker internetpionier en oprichter van Waag over de Next Level in Toezicht. Deze podcast is een registratie van de bijdrage die Angeline van Dijk, Directeur-hoofdinspecteur bij Agentschap Telecom leverde aan het Toezichtfestival en het gesprek dat we daarna hadden met Marleen Stikker.

Seizoen 1 Aflevering 3 - 12 november 2020

Op 3 november vond het jaarlijkse Toezichtsfestival plaats in de vorm van een online uitzending vanuit de Fabrique in Maarssen. Tijdens deze middag spraken we met Marleen Stikker internetpionier en oprichter van Waag over de Next Level in Toezicht. Deze podcast is een registratie van de bijdrage die Theodor Kockelkoren, van het staatstoezicht op de mijnen, leverde aan het Toezichtfestival en het gesprek dat we daarna hadden met Marleen Stikker.

Seizoen 1 Aflevering 2 - 16 oktober 2020

In deze aflevering spreekt Henk Korvinus, inspecteur-generaal van de inspectie Justitie en Veiligheid met de nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, over het burgerperspectief in het houden van toezicht en het mensbeeld dat past bij goed toezicht.

Seizoen 1 Aflevering 1 - 13 oktober 2020

In deze aflevering spreekt Marc Kuipers, inspecteur-generaal van de inspectie SZW met Renee Frissen, oprichter van OpenEmbassy over maatschappelijke onbehagen en de relatie tussen toezichthouders en de burgers.

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws