InspectieWissel 2024: stage voor inspectiemedewerkers. Neem eens een kijkje bij een collega.

Hoe kun jij, professional bij één van de rijksinspecties, geassocieerde organisaties of marktoezicht­houders, meer inzicht krijgen in een andere rijksinspectie (toezichthouder) en hun manier van werken? Na een succesvolle editie in het najaar van 2023 ­waaraan meer dan 80 inspectiemedewerkers deelnamen­ biedt Bureau Inspectieraad je wederom de mogelijkheid aan een korte, doelgerichte stage van één dag bij een andere rijksinspectie (toezichthouder) te lopen. Dit programma heet InspectieWissel en is een initiatief van Bureau Inspectieraad, met steun van het A+O fonds Rijk.

Leer van je collega bij een andere inspectie

Als inspectiemedewerker weet je hoe complex jouw werkveld is. Maar zijn er misschien ook overeenkomsten in de manier waarop jouw collega met een ander werkveld toezicht houdt? Wat kun je als medewerker van de NVWA leren van de Nederlandse Arbeidsinspectie? En kun je als toezichthouder op het gebied van IT- en Communicatienetwerken je voordeel doen met de aanpak van je collega van het SodM? Programma InspectieWissel draagt bij aan jouw kennis van organisaties met een toezichtfunctie, biedt inzicht in de werkwijze van collega’s en helpt je jouw netwerk uit te bouwen.

'Ik heb geleerd dat je als toezichthouder tegen vergelijkbare uitdagingen aanloopt. Ik kreeg ook de indruk dat we elkaar nog veel zouden kunnen versterken.' Debora Vente, senior toezichthouder AFM, liep stage bij de ACM

Voor wie?

Voor alle professionals die werkzaam zijn bij één van de elf rijksinspecties, een geassocieerde organisatie of een markttoe- zichthouder en die meer inzicht willen krijgen in een andere rijksinspectie (toezichthouder) en hun manier van werken.

Waarom meedoen?

Met InspectieWissel:

  • Doe je kennis op van organisaties met een toezichtfunctie;
  • Leer je van de werkwijze van collega’s;
  • Bouw je je netwerk uit.

Hoe werkt het?

  • Stap 1: aanmelden. Je meldt je zo snel mogelijk aan en ontvangt een bevestiging en een aanmeldformulier;
  • Stap 2: voorkeuren. Je krijgt de organisaties te zien die meedoen en de plekken waaruit je kan kiezen. Je geeft je voorkeur aan;
  • Stap 3: matching. Wij matchen je met één van je voorkeuren. Lukt dit niet dan kijken we samen met jou hoe jij je stage het beste kunt invullen;
  • Stap 4: voorbereiding. Onderdeel van het programma is dat je ook de stage van iemand anders mogelijk maakt. Van tevoren heb je contact met de deelnemer die bij jou stage komt lopen. Je zorgt voor een programma. Denk ook na wat je van de ander wilt weten. Jullie stemmen ook de precieze dag waarop de stage plaatsvindt af;
  • Stap 5: delen. Meedoen aan InspectieWissel betekent ook dat je jouw ervaringen deelt met anderen. Je stageperiode leggen we samen met jou vast in een persoonlijk verhaal. Op dit punt vragen we maar een kleine tijdsinvestering van je. Een tekstschrijver doet het werk en jij levert input. Met jouw “verhalen” en die van andere deelnemers willen we de toegevoegde waarde laten zien van samenwerking in het toezicht.

‘Ik vond het gewoon echt heel mooi om te ervaren hoe inspecteurs van een andere inspectiedienst hun inspecties doen.’ Inspecteur RDI Rob Groot Wassink, liep stage bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Programma InspectieWissel in het kort

Startbijeenkomst 10 oktober 2024 (duur 2 uur)
Je maakt online kennis met andere deelnemers. Je ontmoet waarschijnlijk ook degene met wie je InspectieWissel gaat doen. Met hem of haar heb je van tevoren al nadere afspraken gemaakt over de invulling van de stageperiode. We staan stil bij wat je wilt dat jouw stage jou oplevert en hoe wij hiervoor kunnen zorgen. Een onderdeel van deze online bijeenkomst gaat over ‘communica- tie’. Je leert hoe je jouw ervaringen tijdens het programma op zo’n manier kunt vastleggen dat het ook inspirerend is voor collega’s die niet deelnemen.

Stageperiode 1: 14 oktober t/m 18 oktober 2024
In deze periode loopt de helft van de deelnemers hun stage bij de andere helft van deelnemers. Het gaat om een periode van minimaal één dag die je natuurlijk ook mag verdelen over twee dagdelen. Welke dag of dagen dit zijn, stemmen jullie onderling af.

Stageperiode 2: 4 november t/m 8 november 2024
u zijn de rollen omgedraaid. Heb je de week hiervoor stage gelopen? Dan ben je nu aan de beurt om een deelnemer te ontvangen voor zijn of haar stage.

Slotbijeenkomst: 14 november 2024 (duur 2 uur)
In de week na de laatste stageperiode neem je deel aan het afsluitende onderdeel van het programma: de slotbijeenkomst. Deelnemers delen ervaringen uit hun stage en reguliere werk en verkennen de mogelijkheid voor verder onderling contact. Ook de ervaringsverhalen uit de stageperiode zijn dan klaar.

Aanmelden

Wil je deelnemen? Meld je aan voor het programma via www.delenderwijs.nl. Dit kan t/m 1 juli 2024.
Deelnamekosten zijn 295 euro exclusief btw. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het opleidingsbudget van de eigen organisatie aanspreken.

Inspectiewissel is een initiatief van Bureau Inspectieraad, met financiële steun van het A+O fonds Rijk en ondersteund door de verzamelde ondernemings­ raden van de rijksinspecties.