De gevaren van de doe-het-zelf zorg: praat mee!

In de zorg zien we een toenemende eigen regie van de patiënt. We zoeken op internet zelf naar informatie over aandoeningen en behandelingen, bestellen online medicijnen en kopen steeds vaker zelf onze thuiszorg in. Die grotere eigen betrokkenheid pakt vaak positief uit op de behandeling. Maar hoeveel verantwoordelijkheid kunnen patiënten dragen? Weten we wel wat de gevaren ervan zijn en wat doen we als het misgaat? Deze vragen staan donderdagavond 31 oktober centraal in het Rotterdamse debatcentrum Arminius. De toegang is gratis voor alle belangstellenden. Aanmelden vooraf wordt op prijs gesteld en kan eenvoudig via de website van Arminius

Sprekers

John Verhoef (lector Eigen Regie bij de Hogeschool Leiden), inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Fenna Heyning (arts en directeur van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en Titia Lekkerkerk (Patiëntenfederatie Nederland) gaan in gesprek met elkaar en het publiek. Babs van den Bergh (auteur van het boek 'Wat kan mij gebeuren?' en weduwe van filosoof René Gude) opent de avond. Theatermaker Laura van Dolron sluit af met een live column als reflectie op de avond.

Reeks

De avond is de tweede bijeenkomst in een reeks van vijf. Overkoepelend thema van de reeks is “Hoe (on)veilig is Nederland?”. De eerstvolgende avonden zijn op 14 en 28 november. Dan staan achtereenvolgens digitale veiligheid en voedselveiligheid centraal. De uitkomsten van deze reeks debatten worden meegenomen in de innovatie van het toezicht.

Dialoog

De publieksbijeenkomsten zijn onderdeel van de maatschappelijke dialoog over de rol van toezicht in een veranderende samenleving. Deze dialoog is een initiatief van de samenwerkende inspecties en toezichthouders binnen het Programma Innovatie Toezicht. De dialoog wordt op verschillende manieren gevoerd met onder meer burgers, wetenschappers, ondernemers en journalisten. Zo is er het internetplatform www.innovatietoezicht.nl , hét platform over innovatie van toezicht waar mensen op het scherpst van de snede met elkaar in dialoog gaan. Naast journalisten, wetenschappers en burgers, leveren ook de inspecties hiervoor input. Ook vind je er informatie over de publieksavonden.