Elkaar vinden en kennis verrijken doe je op het Netwerk Publiek Toezicht!

Al meer dan een jaar zien de medewerkers in het toezicht elkaar amper in levende lijve. Voor wie vanachter het bureau thuis inspiratie zoekt, met collega’s van andere inspecties wil sparren over een complex praktijkgeval of op zoek is naar dat ene mediabericht over toezicht is er het Netwerk Publiek Toezicht. Dat is dé online community voor toezichtprofessionals binnen de overheid. Inmiddels zijn al 1.200 toezichtmedewerkers binnen de overheid geregistreerd lid.

Wat is het netwerk?

Het Netwerk Publiek Toezicht is een besloten community voor iedereen die binnen de overheid werkzaam is binnen het toezicht. Denk aan LinkedIn en Facebook, maar dan voor toezichthouders. Leden vinden er niet alleen relevante nieuwsberichten uit de media, maar ook collega’s van andere toezichtorganisaties. Ieder lid kan zelf bijdragen plaatsen, deelnemen en meelezen in groepen rond bepaalde thema’s en eigen groepen in het leven roepen. Het netwerk bestaat twee jaar en heeft momenteel zo’n 1.200 geregistreerde leden, grotendeels afkomstig van rijksinspecties en markttoezichthouders, maar ook van relevante beleidsonderdelen op rijks-, provinciaal- en gemeentelijk niveau en zelfs enkele toezichtwetenschappers. Het netwerk is nadrukkelijk níet openbaar en alleen toegankelijk voor leden. Voor wie graag extra vertrouwelijkheid wil, is het eenvoudig om afgeschermde groepen te creëren.

Wat kun je er halen en brengen?

De leden maken met elkaar het netwerk. Dus ieder lid bepaalt zelf wat hij of zij er komt halen en/of brengen. Wie wil sparren met collega’s van andere organisaties die met een vergelijkbaar onderwerp bezig zijn, kan zich aansluiten bij een bestaande groep of zelf een groep starten over dat specifieke onderwerp. Wie met succes een nieuwe aanpak heeft uitgeprobeerd, kan dat delen op zijn of haar tijdlijn. En voor leden die op zoek zijn naar publicaties over een bepaald vraagstuk, is er het Kennisknooppunt, onderdeel van het netwerk. En zo zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken.

90% ziet meerwaarde!

Het algemene beheer gebeurt door Bureau Inspectieraad dat enkele jaren geleden ook het initiatief voor het netwerk nam. Onlangs kregen de gebruikers vanuit het Bureau een korte vragenlijst in de mail met vragen over inhoud, gebruiksvriendelijkheid en vormgeving. Ruim honderd mensen reageerden hierop. Maar liefst 90% van hen zag meerwaarde in het netwerk, ook als ze geen grootgebruiker waren. De inhoud van de berichten, het gebruiksgemak en de vormgeving van het netwerk worden over het algemeen redelijk tot heel positief ervaren. Veel respondenten geven aan dat zij het netwerk waarderen, maar dat zij daar graag meer interactie en meer bijdragen van anderen zouden zien. Enkele reacties:

“Ga vooral zo door op de goede weg. Ik voorzie dat er een toenemend gebruik/behoefte aan het netwerk zal zijn.”

“Ik denk dat meer gebruik van het netwerk gestimuleerd moet worden, omdat het ons allen ten goede zal komen.”

Met een paar klikken een account

Behoefte om de eigen kring uit te breiden of gewoon nieuwsgierig? Registreren en een account aanmaken kan binnen een paar klikken via deze link. Daarbij is het belangrijk om een werkmailadres te gebruiken. De registratie wordt direct geaccepteerd indien de opgegeven toezichtorganisatie op de registratielijst staat. Voor een vliegende start is er rechtsonder op de homepage van het netwerk een uitleg over waar wat te vinden is, hoe de navigatie werkt en hoe de plaatsing van eigen bijdragen werkt. Het is aan te raden om een eigen foto te uploaden voor in het persoonlijke profiel. Want mét foto wordt dat profiel niet alleen aantrekkelijker voor andere leden, het is ook echt zinvol om een gezicht te hebben bij degene die een bijdrage plaatst. Anderen zullen bijvoorbeeld sneller reageren, zo leert de ervaring.  

Screenshot van een deel van de homepage van het Netwerk Publiek Toezicht