Tweede seizoen podcastserie Toekomst van Toezicht van start!

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de podcastserie Toekomst van Toezicht is online! Hierin gaat Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in gesprek met Daan Roovers, filosofe en tot voor kort Denker des Vaderlands. Centrale vraag in het gesprek: voor wie is het toezicht eigenlijk bedoeld?

De Toekomst van Toezicht

Publiek vertrouwen

Hoe spelen rijksinspecties in op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat betekent dat voor de toekomst van toezicht? Die vragen staan centraal in de podcastreeks Toekomst van Toezicht in opdracht van de Inspectieraad. In seizoen twee van deze reeks hebben we in het bijzonder aandacht voor het actuele thema publiek vertrouwen.

Onderzoekend gesprek

In de eerste aflevering gaat Marina Eckenhausen, inspecteur-generaal bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Daan Roovers, filosofe en tot voor kort Denker des Vaderlands met elkaar in gesprek. Zij onderzoeken de vraag voor wie toezicht op de zorg eigenlijk wordt georganiseerd. Is dat de politiek, het departement, de zorginstellingen of toch de inwoners van Nederland? Moet je als toezichthouder uitgaan van gezond wantrouwen of is juist vertrouwen in de zorgprofessional een vruchtbaarder  uitgangspunt? En wat is de waarde van ‘sorry zeggen’ als je een verkeerde inschatting hebt gemaakt?

Hier te beluisteren

De podcast is met één klik op onderstaande platforms te beluisteren:

Soundcloud 

Apple Podcast

Spotify
 

Luistertijd: 37 minuten

Komende afleveringen

De nieuwe reeks podcasts kent zes afleveringen, waarvan er drie voor de zomer verschijnen en drie na de zomerbreak. In juni staat een podcast met Kees van Nieuwamerongen gepland, sinds kort kwartiermaker van de nieuw op te richten Inspectie op de domeinen Belastingen, Toeslagen en Douane. Hij gaat in gesprek met voormalig minister Martin van Rijn, nu voorzitter van Aedes, vereniging van woningcorporaties en Eva Rovers, schrijfster en oprichtster van Bureau Burgerberaad. In de derde aflevering praten Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos en Jeroen Dijsselbloem,  voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met elkaar over het belang van onafhankelijkheid van de rijksinspecties.