Toezichtfestival 2022

Op donderdag 16 juni organiseerde de Inspectieraad voor alle toezichthouders van de overheid het Toezichtfestival 2022. Hoofdthema was Roze brillen & blinde vlekken: welke mooie ontwikkelingen, nieuwe kansen én risico's zijn er als we kijken naar de maatschappelijke verwachtingen van toezicht en het publiek vertrouwen in de overheid? De locatie was verfrissend anders: Fort Altena aan de A27 vlak bij Gorinchem. Maar ook dit keer was het een festival door, voor en mét toezichthouders. 

foto van een roze bril
Beeld: Marek Piwnicki op Unsplash

Roze brillen en blinde vlekken

Het hoofdthema van het Toezichtfestival 2022 was Roze brillen en blinde vlekken. Zaken als de kindertoeslagenaffaire hebben het vertrouwen in politiek en overheid geschaad. De uitdaging is om dat vertrouwen terug te winnen. Door veel transparanter te werken en het belang van burgers altijd goed in het oog te houden. Toezicht kan daar vanwege zijn rol en positie op een bijzondere manier aan bijdragen. Welke kansen en risico's liggen er voor toezicht? Als het gaat om innovatieve technieken en de verdere ontwikkeling van het vak, maar ook om meer en beter contact met de samenleving en de positie van toezicht in de ogen van de politiek.

Samen zijn en samen doen

Na de noodgedwongen digitale festivaleditie van november 2020, konden we elkaar nu weer live op locatie ontmoeten. Op Fort Altena kon je je onderdompelen in verrassende workshops, levendige debatten en inspirerende plenaire sessies. Uit alle ingediende voorstellen heeft een onafhankelijke programmaraad het festival samengesteld. Je kon je bijvoorbeeld storten in een serious game over biases bij toezichthouders, je verdiepen in toezicht op het aanstaande wietexperiment en welke blinde vlekken daarin nog te ontdekken zijn of meedoen in een interactieve sessie over het belang van transparant communiceren over de effecten van je toezicht. In de plenaire sessies onder leiding van Ruben Maes zette filosofe Daan Roovers het hoofdthema op scherp waarna je in kleine groepen met elkaar in gesprek ging.

Tussen alle activiteiten door kon je uitgebreid bijpraten met collega's en vakgenoten en ondertussen genieten van het historische Waterliniefort met zijn bunkers, graswallen en prachtige uitkijkpunten.

Innovatieprijs Handhaving en Toezicht

Na afloop van de workshops was het tijd voor dé Innovatieprijs Handhaving en Toezicht. De jury maakte ter plekke de vakjurywinnaar van de verkiezingen van dit jaar bekend en ook de publieksprijs werd uitgereikt.

  • Vakjurywinnaar: het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
  • Publieksprijs: het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Afscheid voorzitter

Jan van den Bos heeft aangekondigd het voorzitterschap van de Inspectieraad na elf jaar per 1 juni neer te leggen. De afsluiting van het festival bood een mooie gelegenheid om hem het grootse afscheid te bieden dat hem toekomt. En ook om Alida Oppers, inspecteur-generaal van de Inspectie van het Onderwijs, te introduceren als nieuwe voorzitter.

We sloten de dag af met een gezellige borrel.