Nog één week tot het Toezichtfestival

Over precies één week is het zover: dan gaat het Toezichtfestival van start. Het programma is bekend en zit vol inspirerende, interactieve en verrassende onderdelen. Er zijn sessies over het vak, de politiek, de samenleving en de techniek achter toezicht. Behalve deze inhoudelijke sessies reiken we de juryprijs en de publieksprijs uit van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht. Ook nemen we afscheid van Jan van den Bos als voorzitter van de Inspectieraad en verwelkomen we Alida Oppers als zijn opvolger. Je kunt zelfs mee met een rondleiding door Fort Altena met gids.

nog 1 week

Daan Roovers in gesprek met Ruben Maes

Wat is eigenlijke de waarde van Toezicht? En waarom is een roze bril soms juist goed als je inspecteur bent? Over deze vragen is Ruben Maes in gesprek gegaan met Daan Roovers. Daan is publieksfilosoof en was Denker des Vaderland (2019-2021).

Samen zochten ze naar antwoorden en handvatten voor de praktijk van het toezicht. Tijdens de plenaire sessies van het Toezichtfestival worden de uitkomsten en inzichten van dit gesprek gedeeld en met de deelnemers besproken.

Een paar highlights

  • De workshop ‘Experimenteren met Wiet’ bestaat uit een kort college over het ‘Track&Trace’ systeem dat gebruikt wordt bij telers en coffeeshops en de samenwerking binnen het ministerie JenV. Na het college ga je zelf aan de slag: welke manieren zie jij om wiet te lekken? En hoe zou je deze lekken kunnen opsporen in de data die voor handen is?
  • Als toezichtcollega werk je de hele dag met je brein; daarbij vergeten we soms dat we ook een lichaam hebben en dat die twee samen een geweldig duo zijn. Beide hebben we nodig om optimaal te kunnen functioneren en iets te betekenen voor de samenleving. Tijdens de sessie ‘Van rozerood tot Sophocles’ ontdek en versterk je via speelse oefeningen, mentale en fysieke uitdaging en interactie de kracht van dit duo. Je herkent ingesleten patronen die diep in onze hersenen opgeslagen liggen en prikkelt ze om op een heel andere manier aan de slag te gaan.
  • Tijdens de serious game ervaar je welke biases voorkomen in het werkveld van het toezicht en de handhaving. Na de speelrondes gaan we kort wat dieper in op de materie. Had jij door dat er zoveel verschillende biases mogelijk zijn op de werkvloer? Lukt het je om de verschillende biases te herkennen? En vooral: wat kun je doen om biases op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen? Wat zijn jullie ervaringen?
  • In ‘Terug naar de hofnar’ geven professionals van de OVV en IJenV de aftrap met een film over onafhankelijk onderzoek gevolgd door een korte powertalk over hoe tegen denken in hun organisaties op dit moment wordt geborgd. Daarna gaan alle deelnemers aan de slag met tegen denken aan de hand van concrete voorbeelden uit de toezichts- en onderzoekspraktijk.

15 jaar Inspectieraad

De Inspectieraad bestaat 15 jaar en daar staan we ook tijdens het Toezichtfestival bij stil tijdens een reünie met alle oud inspecteurs generaal. Samen met de huidige leden van de Inspectieraad gaan ze in gesprek over burgerperspectief tijdens een wereldcafé.

Programma en aanmelden

Bekijk het complete programma en laat je lekker maken door al het moois wat gaat komen!

Het festival zit vol, het is nog wel mogelijk om je aan te melden. Je komt dan op de reservelijst. Wanneer mensen zich afmelden komen er plekken vrij voor deze aanmeldingen.