Toezichtfestival 2023: een feestje van herkenning

Een feestje van herkenning, dat was het voor de bezoekers van het Toezichtfestival: weer een beregezellig festival voor, door en met ruim 500 enthousiaste werkers uit de toezichtwereld. Het thema ‘Over grenzen’ leverde boeiende gesprekken op en volop stof om kennis en ervaring met elkaar te delen. Een eerste impressie van deze editie 2023 in de Hilversumse Gooiland schouwburg. 

Plenair

Op het podium beten dagvoorzitter Mark Bressers en Inspectieraad-voorzitter Alida Oppers het spits af met gedachten over het thema ‘over grenzen’. In een paneldiscussie gingen daarna drie inspecteurs-generaal met elkaar in discussie: Bart Snels (IBTD), Hans Faber (IJenV) en Annemiek van Bolhuis (ANVS). Zij deden dit aan de hand van een casus die ze inbrachten, bijvoorbeeld over de import van radioactieve sieraden per individuele pakketpost waarop niet of nauwelijks te controleren is. Uitspraken als ‘Ik voel me nu als IG onafhankelijker dan toen ik Kamerlid was’ en ‘je moet je uitspreken binnen de grenzen van het kabinetsbeleid’ hadden effect in de zaal. 

Inspiratieplein

Op het Inspiratieplein was een bont gezelschap van standhouders: een waarzegster, die alle antwoorden kon toveren uit de hoge hoed van het Netwerk Publiek Toezicht, een podcast van de Arbeidsinspectie, papieren tegenhangers in de vorm van twee tijdschriften, en het Netherlands Space Office dat liet zien hoe je de gegevens van het satellietdataportaal kunt gebruiken voor het toezicht. 

De familie-inspecteur legt bij een incident in gewone mensen taal uit wat de IGJ doet en waarom.

Deelsessies

Met maar liefst 39 deelsessies om uit te kiezen was er een zekere mate van keuzestress bij de bezoekers. Hierbij een korte impressie van enkele deelsessies. In de drukbezochte workshop van de RDI over AI-toepassingen kon je de kwartjes bijna horen vallen: neem binnen de eigen inspectie de verantwoordelijkheid en maak beleid hierover, zeker niet verbieden. Bij de workshop Grensoverschrijdend gedrag bij defensie’ ging over het gevoel van opmerkingen die de één grappig vindt, maar de ander vervelend in termen van ras, geslacht en identiteit. Afwegingen bij het al of niet beboeten van boomkap werden genomen door positie in te nemen aan deze of gene zijde van een streep. De familie-inspecteur legt bij een incident in gewone mensen taal uit wat de IGJ doet en waarom; dat wijst de familie de weg in het doolhof van onderzoeken na een incident. Kun je op een verantwoorde manier private certificeringsinstellingen inzetten of is dat de slager die eigen vlees keurt? Ook in deze sessie nam men weer positie in bij de streep.

Je moet je uitspreken binnen de grenzen van het kabinetsbeleid

Toezichtfestival: de cijfers

Een belangrijke rol in de organisatie van dit toezichtfeestje had de programmaraad van zes zeer betrokken inspectiemedewerkers. Zij moesten uit de maar liefst 72 voorstellen voor workshops een keuze maken: samen zijn ze gekomen tot een festival met 39 workshops in 10 zalen en 12 stands op het inspiratieplein. 
De aanmeldingen liepen storm. Al voor het programma rond was en de officiële uitnodiging uit ging had zich al bijna het maximale aantal van 500 deelnemers aangemeld; helaas moesten op de reservelijst ruim 100 geïnteresseerden geplaatst worden die ook dolgraag hadden deelgenomen. Alle cijfers staan dus op groen voor weer een volgende editie in 2024 van het Toezichtfestival. 

Alida Oppers sloot het Toezichtfestival af met twee wijze lessen die ze vandaag had opgedaan: veel grenzen en belemmeringen zitten in jezelf. En bij de omgang met grenzen is steun van je leiding onontbeerlijk. 


Een uitgebreider verslag van het Toezichtfestival plus meer foto's zullen op korte termijn op deze website verschijnen. Presentaties van de deelsessies zullen verschijnen op de pagina van het Toezichtfestival

Mark Bressers en Alida Oppers met elkaar in gesprek op podium
Beeld: ©Paul Voorham
Man met blauw jasje heeft microfoon en stelt in de zaal een vraag
Beeld: ©Paul Voorham
Op een houten vloer staan deelnemers aan een workshop in een grote kring om elkaar
Beeld: ©Paul Voorham
Man geeft lachend uitleg voor zaal tijdens deelsessie over AI
Beeld: ©Paul Voorham
Deelnemers workshop rond een tafel
Beeld: ©Paul Voorham
Overzichtsbeeld van bovenaf van veel mensen op Inspiratieplein
Beeld: ©Paul Voorham
Alida oppers daalt podium af en krijgt hand van Mark Bressers
Beeld: ©Paul Voorham