foto van een spinnenweb
Beeld: Shannon Potter op Unsplash

Nieuwsbrief juni 2021: Nieuwe podcast met Jeroen Dijsselbloem en nog veel meer nieuws!

Boekpresentaties, toespraken, kranteninterviews en podcasts: de Inspecteurs-Generaal zitten niet stil. In deze nieuwsbrief praten we je graag bij over de activiteiten van de afgelopen periode. Naast deze updates zoekt het Bureau Inspectieraad een nieuwe collega. Kom jij het team versterken? Verder nodigen we je graag uit voor een nieuwe bijeenkomst op 28 juni in het kader van de maatschappelijke dialoog. Lees dus vooral verder!

Lijdelijk toezien?

Woensdag 16 juni presenteerde het Montesquieu Instituut de essaybundel Lijdelijk toezien? Onafhankelijk toezicht in de democratische rechtsstaat in Nieuwspoort.

Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos nam het eerste exemplaar van de bundel in ontvangst en gaf aan wel zes redenen te hebben om blij te zijn met de bundel. Lees meer over de lancering van de bundel:

Lancering essaybundel 'Lijdelijk toezien' van Montesquieu Instituut

foto van de essaybundel Lijdelijk toezien van het Montesquieu Instituut
Beeld: Kevin Bergenhenegouwen

Vacature: Coördinator opleidingen

Ben jij graag de praktische spin in het web van de Leertrajecten Startende Inspecteur? Dan ben jij misschien de ideale nieuwe coördinator opleidingen van de Academie voor Toezicht. Reageer snel want de sluitingsdatum is al 25 juni!

Bekijk de vacature en solliciteer:

Gezocht: Coördinator opleidingen

foto van een sessie van het Leertraject Startende Inspecteur

"Publieke belangen staan onder druk"

Maandag 17 mei 2021 sprak inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren als key note speaker bij het online seminar 'Toezicht in Transitie 2021 – Trends in Toezicht en Tips voor het nieuwe kabinet'.

Hij vertelt hoe toezichthouders vanuit hun rol tegenkracht kunnen bieden vanuit drie thema's: de deskundigheid, positie en houding en gedrag van toezicht. Lees zijn toespraak:

Theodor Kockelkoren: Publieke belangen staan onder druk

foto van inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen

"In mijn rol moet je durven mishagen"

In een interview in Trouw van 21 mei, gaat Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos in op het thema onafhankelijkheid van de rijksinspecties. Een gesprek over het hebben en houden van een rechte rug.

En over het belang van het juridisch verankeren van de onafhankelijke positie van de inspectie, mét behoud van de ministeriële verantwoordelijkheid. Lees het artikel in Trouw:

“Als je een rol als de mijne hebt, moet je durven mishagen”

foto van Jan van den Bos
Beeld: Phil Nijhuis

Maatschappelijke dialoog

Maatschappelijke dialoog en meer in het bijzonder het burgerperspectief blijven een veelbesproken onderwerp van gesprek in de Inspectieraad. Het coronajaar is benut om initiatieven en ervaringen van de rijksinspecties op het gebied van burgerperspectief te verzamelen.

De inspecties leren van elkaars ervaringen met het voeren van de dialoog met eindgebruikers en het algemeen publiek. Afgelopen voorjaar heeft de Inspectieraad een aantal sessies georganiseerd, waarin onder meer werd gesproken over hoe de maatschappij kijkt naar het toezicht, welke mogelijkheden maatschappelijke dialoog biedt en welke verwachtingen de Inspectieraad daarbij heeft.

Een derde online sessie over de maatschappelijke dialoog is gepland op maandag 28 juni van 13:00-14:00. Mirjam de Pagter, initiatiefnemer van G1000.nu, verzorgt een presentatie over de inzet van burgerberaden. Een burgerberaad is een middel om burgers te actief te betrekken bij beleids- en besluitvorming van de overheid. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk! (voor rijksambtenaren) Je kunt je aanmelden via het Netwerk Publiek Toezicht.

Kennis delen over de maatschappelijke dialoog

Illustratieve afbeelding van een groep mensen uit diverse beroepen en daarboven lege tekstballonnen
Beeld: Gerd Altmann via Pixabay

Podcast serie: De Toekomst van Toezicht

In de podcasts serie 'De Toekomst van Toezicht' gaan toezichthouders onder leiding van Ruben Maes in gesprek over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat die betekenen voor de toekomst van het toezicht. Deze podcast serie is één van de dialoogactiviteiten van de maatschappelijke dialoog.

Seizoen 2 aflevering 3 is beschikbaar! 

In seizoen twee van deze reeks hebben we in het bijzonder aandacht voor het actuele thema publiek vertrouwen.
 
In alweer de derde aflevering, en tevens de laatste voor de zomerstop, onderzoeken Jan van den Bos (Inspecteur-Generaal bij Inspectie Leefomgeving en Transport en tevens Inspectieraad voorzitter) en Jeroen Dijsselbloem (voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid) de vraag wat precies het belang van onafhankelijk toezicht is. En hoe realistisch dit streven eigenlijk is? Daarnaast gaan ze na hoe je hier als toezichthouder mee omgaat en voor wie je eigenlijk onafhankelijk bent.

Luister naar de podcasts:

Podcast serie de Toekomst van Toezicht

De Toekomst van Toezicht