foto van een spinnenweb
Beeld: Shannon Potter op Unsplash

Nieuwsbrief oktober 2021: Toezichtfestival en Aandacht voor wat werkt

De zomer is weer voorbij, voor de Inspectieraad een mooi moment om vooruit te kijken naar het nieuwe seizoen, maar ook naar het nieuwe jaar. Er staan leuke dingen op de agenda die we graag in deze nieuwsbrief met je delen. Bijvoorbeeld het Toezichtfestival op 29 maart 2022! Beitel hem in je agenda en mis het niet, het belooft een bijzondere editie te worden...

Save the date: 29 maart 2022 - Toezichtfestival!

Na de digitale editie van november 2020, is het op 29 maart 2022 weer tijd voor een live Toezichtfestival! Hoofdthema van de dag is 'Roze brillen en blinde vlekken': welke mooie ontwikkelingen, nieuwe kansen én risico’s zijn er als het gaat over toezicht en het publiek vertrouwen in de overheid? De indeling van de dag belooft verrassend anders te worden, maar ook dit keer wordt het een festival door, voor en mét alle toezichthouders. Blokkeer dinsdag 29 maart alvast in je agenda!

Lees meer in ons nieuwsbericht

foto van een roze bril
Beeld: Marek Piwnicki op Unsplash

Aandacht voor wat werkt

Tijdens de nazomerborrel van de Inspectieraad op 14 september lanceerden we de eerste tool uit het project ‘Aandacht voor wat werkt’. In dit project gaan inspecteurs vooral zélf als onderzoekers aan de slag. Dat doen ze aan de hand van vragen die bij henzelf leven over hun werk en de effecten van toezicht. Naar aanleiding van deze gesprekken is de vragenwaaier als tool ontwikkeld. Deze vragenwaaier helpt je om in gesprek te gaan met mensen in je toezichtsveld. Zij ervaren het toezicht van de andere kant en door het gesprek aan te gaan met hen, kun je ook meer te weten komen over hoe het toezicht uiteindelijk wordt ervaren en waar nog ruimte voor verbetering zit.

Deze tool is nu beschikbaar via de website van Het Inzichtenlab. Hier zijn ook andere (concept) tools te vinden die met en door inspecteurs tijdens het project zijn opgesteld.

schermafbeelding van de vragenwaaier op de website van Het Inzichtenlab

Leertrajecten Academie voor Toezicht zijn populair

Het al langer lopende Leertraject voor Startende Inspecteurs (LSI) is onverminderd populair. In dit sector overstijgende, generieke leertraject staat de werkpraktijk van het inspecteren centraal. De groepen zijn tot en met de zomer van 2022 allemaal al volgeboekt. Inschrijven kan nog wel voor later startende groepen. Inmiddels worden de leertrajecten ook weer live op locatie in het midden van het land gegeven. Vanwege corona werden de modules tot afgelopen zomer digitaal verzorgd.

Voor meer informatie, kijk op onze website.

Leertraject Strategisch Toezicht

Het Leertraject Strategisch Toezicht gaat binnenkort ook weer starten. In dit leertraject staan strategische vraagstukken rondom vernieuwing van toezicht centraal. De aanmelding via de inspecties is inmiddels afgerond en de groep gaat per 1 november live op locatie met elkaar aan het werk. Het is de vijfde keer dat dit traject wordt aangeboden.

Trainees

De Academie voor Toezicht (AvT) verzorgt sinds september twee modules in het rijksbrede Trainee OpleidingsProgramma (TOP): een kennismakingsworkshop van een dagdeel en een verdiepende keuzemodule van een dag. Doel is de deelnemende trainees te enthousiasmeren voor toezicht door ze meer inzicht te geven in de diversiteit in rollen en taken en het grote maatschappelijke belang van toezicht.

In ontwikkeling

De AvT ontwikkelt momenteel het nieuwe leertraject Programma Top Toezichthouders (PTT). Dit is bedoeld voor de topmanagers die nieuw zijn binnen het toezicht en gaat naar verwachting eind dit jaar van start. Verder is een begin gemaakt met de ontwikkeling van een verdiepend leertraject voor ervaren inspecteurs: het Leertraject Verdieping Inspecteur (LVI).

man waar boeken op regenen
Beeld: Dmitry Ratushny op Unsplash

Vide jubileumcongres op 11 november: meld je nu aan

Op donderdag 11 november organiseert beroepsvereniging Vide in Rotterdam haar jaarlijkse congres. Dat heeft ditmaal een feestelijk tintje, want Vide bestaat 20 jaar. Thema is ‘Tussen harde handhaving en zachte nudge’.

Werkbezoek en/of plenair programma

In de ochtend kun je op werkbezoek bij de Havenmeester van Rotterdam of de Milieudienst Rijnmond – de Douane is inmiddels volgeboekt. Vanaf 12:30 ben je welkom in de Van Nelle Fabriek voor een lunch en interactief plenair programma. Hierin is een rol weggelegd voor onder andere Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De dag duurt tot 17:00 uur. Je kunt je voor één of voor beide delen van het programma opgeven.

Voor meer informatie en aanmelden, kijk op de website van Vide

logo van Vide: beroepsvereniging voor toezichthouders, handhavers, inspecteurs en evaluatoren

De meerwaarde van maatschappelijke dialoog

Inspecties betrekken graag de kennis en ervaring van burgers in het toezicht, maar zijn vaak nog zoekende hoe de dialoog vorm te geven. In het programma Maatschappelijke dialoog organiseert Bureau Inspectieraad sessies met als doel om ideeën en ervaringen uit te wisselen, inspiratie op te doen en het gesprek aan te gaan over waarom, hoe en wat van het betrekken van stakeholders (met name burgers) bij het toezicht, in relatie tot publiek vertrouwen. Deze online sessies zijn bedoeld voor alle toezichthouders.

Komende dialoogsessies

Komende maand zijn er twee digitale sessies:

  • dinsdag 2 november van 13:00 - 14:00 deelt Fred Jansen van Inspectie Leefomgeving en Transport zijn ervaring met het meenemen van het burgerperspectief in het proces van risicoanalyses.
  • dinsdagmiddag 30 november van 13:00 - 15:00 is er een werksessie van twee uur met onder meer Caelesta Braun, hoogleraar Public Governance and Civil Society. Kernthema is dan de meerwaarde en impact van de maatschappelijke dialoog voor individuele inspectiemedewerkers: wat betekent het voor je dagelijkse werk?

Omdat in de werksessie ook in kleine groepjes wordt gewerkt, is het aantal deelnemers beperkt. Wacht dus niet te snel met aanmelden!

Kijk op het Netwerk Publiek Toezicht voor meer informatie en aanmelden*!

Terugblik

Op 15 september vond een werksessie plaats over het betrekken van het burgerperspectief, met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) en Kees van Nieuwamerongen (Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane) en Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij deed een bevlogen oproep om het kind- en burgerperspectief structureel een plek te geven in het toezichtwerk, want “achter iedere volwassen burger zit een kind”. De circa zestig deelnemers van vijftien verschillende toezichthouders bogen zich in subgroepen over de vraag hoe de burger te betrekken in het toezicht. “Gewoon een kwestie van doen”, was de conclusie van de sessie. We moeten niet blijven hangen in onderzoek en voorbereiding, maar aan de slag gaan! Alleen al echt luisteren naar burgers draagt bij aan publiek vertrouwen, maar wat je hoort moet je ook echt een plek geven in het toezicht: horen én doen!

foto van een ouder echtpaar met een kind op de arm

Werkgroep cybersecurity van start

Maandag 27 september was de startbijeenkomst van de werkgroep cybersecurity met meer dan 20 deelnemers vanuit alle inspecties. De werkgroep biedt plaats aan een netwerk waarin cyber specialisten elkaar vinden en samenwerken aan de inrichting van het toezicht op cyber. Ook worden kennis en ervaring uitgewisseld, zowel in tweemaandelijkse bijeenkomsten als op het netwerk publiek toezicht.

Je vindt meer informatie over deze werkgroep op het Netwerk Publiek Toezicht*.

Beeld: Clint Patterson op Unsplash

Paul Frissen geeft Inspectieraad impuls in het denken

Met prikkelende stellingen en verrassende ideeën over de rol van toezicht in de samenleving, gaf hoogleraar Paul Frissen op dinsdag 14 september de Inspectieraad stof tot nadenken. Directe aanleiding voor de uitnodiging was de bijdrage van Frissen aan de essaybundel 'Lijdelijk Toezien?' van het Montesquieu Instituut.

Lees een korte samenvatting van zijn boodschap op onze website of lees het uitgebreidere verslag van Inspectieraad collega Jan van Dommelen op het Netwerk Publiek Toezicht*.

foto van Paul Frissen tijdens zijn toespraak

De drie winnende onderzoeksprogramma’s voor Vernieuwing van Toezicht

Op 16 juli zijn de drie onderzoeken bekend gemaakt die financiering ontvangen vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De drie programma’s bestaan uit onderzoek en praktijkverbetering en geven nieuwe inzichten in het vernieuwen van onafhankelijk, publiek toezicht. Het totale Vernieuwing van Toezicht programma omvat 4,31 miljoen euro en is tot stand gekomen dankzij initiatief van de 21 rijksinspecties en markttoezichthouders.

Lees op onze website wat de winnende programma's zijn

foto van een verrekijker gericht op de lucht

*Word lid van het Netwerk Publiek Toezicht

Soms verwijzen we in onze berichten naar het Netwerk Publiek Toezicht. Dit is een online samenwerkingsomgeving voor medewerkers van publieke toezichtorganisaties, opgezet door de Inspectieraad.

Ben je werkzaam bij een toezichtorganisatie van de overheid, dan kun je je registreren en krijg je automatisch toegang tot deze omgeving. Mocht dat onverhoopt niet lukken, stuur dan een mail met je naam en e-mailadres naar netwerk.publiektoezicht@inspectieraad.nl. We bekijken dan je aanvraag. Behoor je tot de relevante doelgroep, dan ontvang je een uitnodiging per mail.