Toezichtfestival The Next Level: Ga de dialoog aan en durf kwetsbaar te zijn!

Wat is de volgende stap die toezichthouders moeten nemen om het toezicht in Nederland een niveau hoger te tillen? Die vraag stond centraal op de digitale versie van het toezichtfestival The Next Level dat dinsdagmiddag 3 november plaatsvond. Kernwoorden voor die volgende stap zijn volgens de sprekers het aangaan van de dialoog, zelfbewust en tegelijkertijd kwetsbaar durven zijn en focussen op publieke belangen, maar wel zonder daarbij valse verwachtingen bij burgers te scheppen.

Talkshow

Het programma had de vorm gekregen van een boeiende talkshow, waarvan de aftrap werd verzorgd door Jan van den Bos (voorzitter Inspectieraad). Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen) en Angeline van Dijk (Agentschap Telecom) deelden vervolgens hun visies  in korte talks. Marleen Stikker, expert in sociale innovatie  en internetdeskundige gaf tussendoor haar prikkelende reflecties. Deelnemers konden met hun vragen de discussies voeden via de chat. Ter afsluiting vatte stand-up filosofe Laura van Dolron de middag op gevoelige en uiterst intelligente wijze samen. Presentator van de middag was Ruben Maes.

Prijsuitreiking

Ook was er de virtuele, maar daarom niet minder feestelijke prijsuitreiking van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht door Marc Kuipers (Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het project ‘Stimulerend Toezicht’ van Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van dé innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2020. Het project ‘WKO Experttool’ van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ging er met de publieksprijs vandoor.

Technische problemen bij aanvang

De talkshow vond vanwege de coronamaatregelen geheel zonder publiek plaats in DeFabrique en werd via een livestream uitgezonden naar de kleine vierhonderd deelnemers thuis. Zoals iedere innovatie, ging ook deze nieuwe aanpak niet zonder horten en stoten: de livestream werd bij aanvang onfortuinlijk genoeg getroffen door technische problemen. Na de herstart bleken de haperingen gelukkig te zijn opgelost, waarna de rest van het programma vlekkeloos vanuit huis kon worden gevolgd.

Opname nu terug te zien

Een verkorte versie van het Toezichtfestival 2020 zal binnenkort ook als podcast te beluisteren zijn.

De gehele opname van het programma is nu terug te zien op www.toezichtfestival.nl (duur: 2 uur en 5 minuten)

Marleen Stikker en Ruben Maes luisteren naar de talk van Angeline van Dijk