Toezichtfestival 2022: zonnig, innovatief en inspirerend

Vandaag was het weer zover: het Toezichtfestival 2022 vond plaats bij Fort Altena. Uitverkocht en met prachtig weer in het vooruitschiet beloofde het een mooie en inspirerende dag te worden. Ook deze editie is het weer gelukt om een afwisselend programma op te zetten met voor ieder wat wils. Van filosofie, tot mindfulness en van data tot debat.

foto van het welkomstbusje

Een greep uit het programma

Na een muzikaal ontvangst door het duo Katakat ging het veelzijdige programma van start. Tijdens de plenaire sessies met publieksfilosoof Daan Roovers onder begeleiding van Ruben Maes ging het over wat de waarde van toezicht eigenlijk is. Een paar uitspraken uit deze sessie:

“Wat je niet ziet is wat je voelt, breng dat in je rapporten.”

en

“Uiteindelijk werken we allemaal voor de samenleving.”

Tijdens de drukbezochte sessie ‘AI en toezicht: (g)een verloren strijd’ nam Huub Janssen van Agentschap Telecom het publiek mee in het waar en hoe AI overal komt en welke nieuwe vragen dat oplevert voor toezicht. Belangrijk punt: we moeten samen optrekken!

Tijdens de interessante sessie 'Wat is een goede risico analyse' ging het vooral over integrale risico analyse. Ook deze sessie werd goed bezocht en waren er veel vragen uit het publiek. Door een risicoanalyse kom je erachter waar de grootste risico's zitten en welke risico's juist klein zijn. Hier kun je de inzet van capaciteiten op aanpassen.

15 jaar Inspectieraad

Behalve het inhoudelijke programma stonden we ook stil bij het 15 jarig bestaan van de Inspectieraad. Dit deden oud inspecteurs-generaal die de afgelopen 15 jaar betrokken zijn geweest bij de Inspectieraad samen met de huidige leden. Ze gingen met elkaar in gesprek over burgerperspectief tijdens een wereldcafé.

Verkiezingen Handhaving en Toezicht

Tijdens de afsluitende ronde van het programma werd het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uitgeroepen tot winnaar van dé innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022.

Het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) won de publieksprijs. Juryvoorzitter en inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs, Alida Oppers, reikte de prijzen uit.

Afscheid Jan van den Bos

Ook namen we afscheid van Jan van den Bos als voorzitter van de Inspectieraad en verwelkomden we Alida Oppers als zijn opvolger. Jan werd getrakteerd op een persoonlijke muzikale verrassing van Katakat.