foto van een spinnenweb
Beeld: Shannon Potter op Unsplash

Nieuwsbrief juni 2022: De Toezichtfestival special!

Donderdag 16 juni was het zover: het Toezichtfestival 2022 vond plaats bij Fort Altena. Uitverkocht en met prachtig weer in het vooruitschiet beloofde het een mooie en inspirerende dag te worden. Ook deze keer is het weer gelukt om een afwisselend programma op te zetten met voor ieder wat wils. Van filosofie tot mindfulness, en van data tot debat.

Enkele gehoorde opmerkingen tijdens de dag:

De goeie ideeën en innovatieve aanpakken en goeie lessen buitelen over elkaar heen.

en

Geen andere beroepsgroep vindt het zo leuk om van collega’s te horen hoe zij nou hun werk doen.

Een greep uit het hoofdprogramma

Na een muzikaal welkom door het duo Katakat ging het veelzijdige programma van start. De meeste deelnemers gingen meteen aan de slag in één van de in totaal dertig workshops. Ze kregen bijvoorbeeld een kijkje achter het Kamerdebat, doken in de wereld van algoritmen, verdiepten zich in integrale risicoanalyses of bespraken het belang van professionele tegenspraak. De rest van de aanwezigen begon met een plenaire tafelsessie waarin dagvoorzitter Ruben Maes in gesprek ging met publieksfilosoof Daan Roovers. Over de waarde van toezicht, het voordeel van een roze bril en het belang van de erkenning dat je als toezichthouder niet weet wat je niet weet. Deze sessie werd gedurende de dag nog twee keer uitgevoerd.  Wil je meer weten over de workshops en de plenaire tafelsessie? 

Een greep uit het programma van het Toezichtfestival

banner van het Toezichtfestival 2022: Roze brillen en blinde vlekken - 16-06-2022

15 jaar Inspectieraad

Naast het hoofdprogramma stonden we in de middag ook stil bij het 15-jarig bestaan van de Inspectieraad. Voormalige inspecteurs-generaal en anderen die de afgelopen 15 jaar betrokken zijn geweest bij de Inspectieraad kwamen samen met de huidige Inspectieraadleden. Dit was niet alleen gezellig, maar ook nuttig. Het gezelschap ging namelijk in de vorm van een Wereldcafé met elkaar in gesprek over de rol van burgerperspectief in het toezicht.

Vijftien jaar Inspectieraad

groepsfoto van de reünie gasten bij 15 jaar Inspectieraad
Beeld: Paul Voorham

Verkiezingen Handhaving en Toezicht

Tijdens de afsluitende ronde van het hoofdprogramma werd het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uitgeroepen tot winnaar van dé Innovatieprijs Handhaving en Toezicht 2022.

Het project ‘Cameratoezicht slachthuizen dierenwelzijn’ van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) won de publieksprijs. Juryvoorzitter en inspecteur-generaal bij de Inspectie van het Onderwijs, Alida Oppers, reikte de prijzen uit.

Op de website van de Verkiezingen vind je, naast het nieuwsbericht over de winnaars, ook de videopresentaties van alle vijf de genomineerde projecten. Naast de winnaars waren dat Slootview, een droneboot die het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard gebruikt in hun handhaving; KRA!, een zelflerend algoritme dat helpt bij de selectie van risicovolle jaarrekeningen; en Meting Veiligheidsperceptie van DCMR Milieudienst Rijnmond.

Verkiezingen Handhaving en Toezicht

foto van de genomineerden van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht
Beeld: Paul Voorham

Afscheid Jan van den Bos

Tot slot namen we afscheid van Jan van den Bos als voorzitter van de Inspectieraad en verwelkomden we Alida Oppers als zijn opvolger. Jan kreeg uit handen van Alida een uniek gebonden boek met bijdragen van vele werkrelaties en werd getrakteerd op een persoonlijke muzikale verrassing van Katakat.

foto van Jan van den Bos die de voorzittershamer aan Alida Oppers overdraagt
Beeld: Paul Voorham

Gelukkig hebben we de foto's nog...

Bekijk de sfeerimpressie van het festival in foto's en spot je collega's. Scroll naar beneden op de pagina voor de plaatjes via deze link:

Toezichtfestival

foto van het Toezichtfestival
Beeld: Paul Voorham