foto van een spinnenweb
Beeld: Shannon Potter op Unsplash

Nieuwsbrief maart 2022: doe jij mee aan het belichten van blinde vlekken of wil jij je kennis delen?

Met het afschaffen van de corona maatregelen en daarmee het opstarten van fysieke bijeenkomsten, kunnen we spreken van een goed begin van het jaar. Maar de oorlog in Oekraïne werpt sinds twee weken een diepe schaduw over 2022. In latere nieuwsbrieven verwachten we meer te kunnen vertellen over de gevolgen voor individuele inspecties en toezicht in het algemeen. 

In deze nieuwsbrief vind je verschillende oproepen aan jou om mee te doen en bij te dragen. We zijn nog op zoek naar verfrissende ideeën voor het programma van het Toezichtfestival, wil je meedoen aan dit inspirerende evenement? Stuur je idee dan voor zondag 13 maart in! Verder zijn we voor het Leertraject Startende Inspecteur op zoek naar vers bloed op het gebied van objectief waarnemen en oordelen, Wet open overheidinformatie verwerven en voorbereiden en AVG. Weet jij hier iets van en wil je graag nieuwe inspecteurs verder helpen? Meld je dan aan bij de Academie voor Toezicht!

Kortom: lees verder en doe mee.

Toezichtfestival op 16 juni 2022: Doe mee!

Na de digitale editie van november 2020, is het op 16 juni 2022 weer tijd voor een live Toezichtfestival! Hoofdthema van de dag is Roze brillen en blinde vlekken: welke mooie ontwikkelingen, nieuwe kansen én risico's zijn er als we kijken naar de maatschappelijke verwachtingen van toezicht en het publiek vertrouwen in de overheid. De locatie is verfrissend anders: Fort Altena aan de A27 vlak bij Gorinchem. Maar ook dit keer wordt het een festival door, voor en mét alle toezichthouders.

Heb jij iets wat je wilt delen op het festival? Een succesvolle nieuwe aanpak? Een verfrissend inzicht? Een verrassende ervaring of een onverwacht talent? Bedenk er een passende vorm bij en dien je voorstel in vóór 13 maart 2022. 

Toezichtfestival

banner van Toezichtfestival 2022: Roze brillen en blinde vlekken - 16-06-2022

Gezocht: docenten voor het Leertraject Startende Inspecteur

Bureau Inspectieraad zoekt docenten voor het Leertraject Startende Inspecteur. Zes jaar na de start is het leertraject bij deelnemers nog altijd populair. Door beperkte uitstroming en de overweging om het aantal startende groepen per jaar uit te gaan breiden zijn we op zoek naar nieuwe docenten.

We hebben al veel reacties mogen ontvangen op onze wervingscampagne maar we zoeken nog meer mensen. Zeker voor de modules objectief waarnemen en oordelen, Wet open overheidinformatie verwerven en voorbereiden, en AVG. Gezien de vakantieperiode hebben we de reactietermijn verlengd naar 25 maart.

Stuur je interesse naar academievoortoezicht@inspectieraad.nl. Wij kijken ernaar uit om met jou kennis te maken!

Gezocht docenten Leertraject Startende Inspecteur

man waar boeken op regenen
Beeld: Dmitry Ratushny op Unsplash

15 jaar Inspectieraad

Per 1 maart 2022 bestaat de Inspectieraad 15 jaar. Bij deze mijlpaal staan we stil met verschillende activiteiten gedurende het jaar: van een reünie tot een feestelijke podcast. We trappen af met een tijdlijn van de ontstaansgeschiedenis en waarin de belangrijkste ontwikkelingen op een rij zijn gezet. De verschillende bepalende momenten en mijlpalen zijn per periode te bekijken.

Nieuwsgierig naar wat er zoal gebeurd is sinds 1995 in toezichtland? Neem vooral een kijkje!

Vijftien jaar Inspectieraad

zegel met de tekst 15 jaar Inspectieraad

Leertraject voor nieuwe topbestuurders in het toezicht van start

Op 26 januari kende het Programma Top Toezichthouders (PTT) een vliegende start. In dit leertraject, dat is bedoeld voor (nieuwe) topbestuurders in het toezicht, reflecteren de 14 deelnemers op actuele strategische vraagstukken en dilemma’s en wat deze betekenen voor hun dagelijks handelen. Tijdens deze eerste bijeenkomst lag de nadruk op toezicht in historisch en actueel perspectief, waarbij ingegaan werd op het toenemend belang van toezicht. De deelnemers presenteerden hun belangrijkste dilemma's waarover levendig werd gediscussieerd.

Lees een impressie van de aftrap op de Zwaluwenberg.

Programma Top Toezichthouders van start

foto van een vergaderzaal met lege stoelen
Beeld: Michael Fousert op Unsplash

Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2022

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Inspectieraad en beroepsvereniging Vide organiseren tweejaarlijks de Verkiezingen Handhaving en Toezicht om innovatie in het vak van toezicht en handhaving te stimuleren.

Ben jij trots op de resultaten van jouw innoverende project binnen toezicht en handhaving? Meld dat vernieuwende project dan vóór 1 april aan om kans te maken op dé innovatieprijs van 2022.

De oorspronkelijke inzendtijd is op verzoek met twee weken verlengd van 15 maart tot 1 april. Naast de juryprijs is er ook weer een publieksprijs te winnen. Beide prijzen worden op dinsdag 16 juni uitgereikt tijdens het Toezichtfestival.

Verkiezingen Handhaving en Toezicht

banner met de tekst Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2022

Seizoen 3 van de podcast serie De Toekomst van Toezicht

Seizoen 3 van de podcast serie de Toekomst van Toezicht staat online. In dit seizoen spreken we in 4 afleveringen over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en wat die betekenen voor de toekomst van het toezicht.

We hebben het met Alida Oppers (Inspectie van het Onderwijs) en Lobke Vlaming (Ouders & Onderwijs) over welke verwachtingen de burger heeft ten opzichte van het toezicht. En hoe je hier als toezichthouder mee omgaat. 

Met Barbara Siregar (Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed) en Wietse van der Werf (Sea Rangers) praten we over hoe je als toezichthouder gebruik kan maken van de kennis en kunde in de samenleving.

In aflevering 3 praten we met Gerard Bakker (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en Marcel Pheijffer (Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden) over wat goed toezicht houden inhoudt.

En in de vierde en laatste aflevering onderzoeken we met Rits de Boer (Nederlandse Arbeidsinspectie) en Martijn Groenleer (Tilburg University) de rol, nu en in de toekomst, van de arbeidsinspectie in een arbeidsmarkt die steeds meer Europees functioneert.

Podcast serie de Toekomst van Toezicht

logo van de podcasts serie De Toekomst van Toezicht

Meerwaarde en impact van de maatschappelijke dialoog voor inspectiemedewerkers

Op woensdag 23 maart van 10.00 - 12.00 uur is er een online werksessie met onder meer Caelesta Braun, hoogleraar Public Governance en Civil Society van de Universiteit Leiden. Kernthema is de meerwaarde en impact van de maatschappelijke dialoog voor individuele inspectiemedewerkers.

Caelesta Braun, Frances Diepstraten (plv. IG van de Nederlandse Arbeidsinspectie) en Cynthia Heijne (senior communicatieadviseur Staatstoezicht op de Mijnen) spreken over wat de toepassing van de maatschappelijke dialoog betekent voor inspectiemedewerkers op alle niveaus: Waar moet je op letten om te zorgen dat het ook echt bijdraagt aan beter toezicht? Hoe kun je dit op een goede manier inbedden in je werk? Welke afwegingen maak je daarbij? Wat zijn succesfactoren en knelpunten?

In werkgroepen gaan deelnemers ook zelf in gesprek met elkaar over vragen die het panel zal meegeven. Wil jij hier ook bij zijn? Meld je dan aan via het Netwerk Publiek Toezicht. Nog geen lid? Registreren is zo geregeld.

Aanmelden online werksessie maatschappelijke dialoog met Caelesta Braun

foto van Caelesta Braun
Beeld: Universiteit Leiden

IBTD wordt lid van de Inspectieraad

Sinds dinsdag 18 januari heeft de Inspectieraad er een nieuw lid bij: de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). De rijksinspectie bestaat officieel per 1 januari 2022 en is dus niet alleen een nieuw lid, maar ook een nieuwe speler in het veld van toezicht. Na een jaar van voorbereiding is de inspectie nu echt van start. We zijn blij de IBTD te mogen verwelkomen om bij te dragen aan de ambitie van de Inspectieraad: gezamenlijk staan voor het instituut toezicht.

IBTD wordt lid van de Inspectieraad

banner van de Inspectie belastingen, toelagen en douane

Een vernieuwde samenwerking binnen de Inspectieraad

In de afgelopen jaren heeft de Inspectieraad zich ontwikkeld tot een belangrijke speler binnen het toezicht en een gewaardeerde organisatie voor overleg en samenwerking tussen rijksinspecties en andere toezichtorganisaties. Daarmee ligt er inmiddels een stevige basis, waar de deelnemers aan de Inspectieraad in de komende jaren graag samen op voortbouwen. Die ontwikkeling en de visie op de rol van de Inspectieraad voor de komende jaren is vastgelegd in een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst en een daarbij behorende toelichting. Tijdens de Inspectieraad vergadering van 18 januari is deze nieuwe overeenkomst bekrachtigd.

Een vernieuwde samenwerking binnen de Inspectieraad

foto van 2 vrouwen die een overeenkomst tekenen